disclaimer-icon

de scholen

interviews met leraren


left-red

de leraar in
beeld....

Frank Sollie
Erfgooierscollege

new-img

Frank Sollie is  een gedreven natuurkunde leraar. Nooit gedacht dal hij in het onderwijs zou gaan werken en tegelijkertijd is hijzelf zijn grootste inspiratiebron. Een tipje van de sluier, wie is Frank Sollie?

Ik werk in het onderwijs omdat…
ik iets met natuurkunde wilde doen, maar ik wist niet wat. Het idee ‘Leraar’ kwam ineens in me op, ik had er nog nooit gedacht en toch voelde het direct goed.

Tegen iedere startende leraar zou ik willen zeggen …
ga een paar keer heel goed op je plaat (dit gaat sowieso gebeuren) en probeer hiervan te leren. Elk klein leermomentje is een vooruitgang. En geniet vooral van de interactie tussen jou en de leerlingen. Dat is het mooiste van het vak.

Mijn gouden tip aan iedere leerling is … 
fouten maken is niet erg. Niet proberen is erg. Zolang je niet probeert en geen vragen stelt, zal je niets leren. PS Alleen op de toets mag je geen fouten maken.

Tegen mijn collega’s zeg ik …
heel veel. Even kletsen in de personeelskamer geeft de ontspanning die je nodig hebt om daarna weer fris voor de klas te staan.

Mijn meest gelezen boek is …
hoor Je beter in het donker? van Jo Hermans

Als ik de minister van OCW was zou ik…
mij focussen op werkdrukverlichting en onderwijsverbetering. Minder administratieve en niet lesgevende taken is noodzakelijk om de werkdruk te verminderen. Onderwijsverbetering is niet altijd nieuw onderwijs. Dat laatste is vaak een mooi theoretisch verhaal maar praktisch niet altijd vruchtbaar.

De leraar waar ik zelf het meest van geleerd heb was /waren…
er meerdere. Vooral mijn directe collega’s op het Erfgooiers College. En ik leer veel van mijzelf. Reflecteren op jezelf met betrekking tot gevoelens en ervaringen is zo waardevol.