Wat is Docent Vluchteling voor de Klas

Onlangs is het bijscholingstraject Docent Vluchteling voor de Klas (DVDK), gefinancierd en medegeorganiseerd door Leraar in het Gooi, van start gegaan. Het is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren en belangenorganisatie Vluchtelingenwerk om nieuwkomers die in hun land van herkomst wiskundedocent waren, de mogelijkheid te bieden om dit in Nederland te gaan doen. Als je in aanmerking komt voor dit programma, krijg je aan de Hogeschool Utrecht tweemaal per week intensief Nederlandse les. Ook de vakken didactiek en pedagogiek en een stage op een school zijn onderdeel van het programma. In april 2022 is een groep van 15 docenten met dit traject gestart. Maak hier kennis met enkele starters of kijk hoe je in aanmerking komt voor dit traject.

Hoe word je Docent Vluchteling voor de Klas?

Woon je op dit moment in Nederland en ben je statushouder? Was je leraar in jouw thuisland en wil je ook in Nederland graag weer lesgeven? Dan zijn er misschien mogelijkheden. Leraar is in Nederland een beschermd beroep. Dat betekent dat jouw diploma aan een aantal eisen moet voldoen.

Om te ontdekken wat er voor jou mogelijk is, doorloop je de volgende stappen:

 1. Is je taalniveau op de vier domeinen (spreken, luisteren, schrijven en lezen) minimaal B2?
  Ja: ga dan verder naar stap 2.
  Nee: dan is het nog niet mogelijk om aan een bijscholingstraject deel te nemen. Als je nog moet beginnen met de Nederlandse taal maar nog geen taalcursus kunt volgen, zijn er eenvoudige taallessen te volgen. Als je in Nederland leraar wilt worden, moet je diploma aan bepaalde eisen voldoen. Ook heb je een Nederlandse onderwijsbevoegdheid nodig. Daarvoor volg je de volgende stappen:
 2. Via het Nuffic kun je checken wat de waarde is van jouw diploma in Nederland.
 3. DUO is de organisatie die controleert of jouw diploma én de onderwijsbevoegdheid uit jouw thuisland goed is om in Nederland les te geven. De erkenning van jouw diploma en onderwijsbevoegdheid kun je (gratis) aanvragen (ga verder bij ‘Aanvragen en aanmelden’).
 4. Is je diploma erkend door DUO en zit je op taalniveau B2 dan kun je je aanmelden voor een opleidingstraject Docent Vluchteling voor de Klas (DVDK). Mail de volgende gegevens naar info@leraarinhetgooi.nl:
  a. Naam, adres, woonplaats
  b. Verklaring(en) en/of certificaten over je taalniveau Nederlands
  c. Brief van DUO over de erkenning van je diploma en onderwijsbevoegdheid
  d. Gegevens klantcontactmanager van de gemeente waar je woont.
  e. E-mailadres en telefoonnummer waarop je goed bereikbaar bent.

Wij zetten je op de wachtlijst. Ondertussen kijken wij wanneer er een nieuwe groep kan starten.
Zodra wij meer weten, zullen wij je daarover informeren.

Leraar in beeld

Magda Rahman

Magdalena woont al 8 jaar in Nederland. Haar land van herkomst is Polen, waar ze nog graag op vakantie gaat. Met hulp van het begeleidingsprogramma Docent Vluchteling voor de Klas heeft zij van haar passie weer haar vak kunnen maken. Maak kennis met deze docent die het oplossen van wiskundige vraagstukken het leukste vindt wat er is.

Leraar in beeld

Bahadir Çelik

Bahadir houdt van lezen, Turkse volksmuziek en voetbal. Maar het liefst staat hij voor de klas. Dat dit nu weer kan is heel erg fijn. Een reis naar de piramides van Egypte en een trip naar Rome staan op zijn wensenlijst. Maar eerst lekker stage lopen en kennis maken met het onderwijs in Nederland.

Leraar in beeld

Ali Akdogan

Ali woont in Bilthoven en luistert graag naar Turkse muziek. Hij doet mee aan het begeleidingstraject Docent Vluchteling voor de Klas. Op dit moment loopt hij stage en maakt hij kennis met het Nederlandse onderwijs. Maak kennis met Ali en zijn vele talenten.

Leraar in beeld

Fatma Nur Saka

Sinds oktober 2019 woont Fatma Nur Saka in Nederland. Ze houdt van popmuziek en wil graag het Noorderlicht zien. Nu ze druk is met de stage en de opleiding, kan ze niet heel vaak op pad, maar ze probeert toch regelmatig een stad in Nederland te bezoeken. Het traject Docent Vluchteling voor de Klas geeft haar de kans weer dagelijks met haar vak bezig te zijn.

Leraar in beeld

Hudaverdi Taskin

Eieren met kaas of een heerlijke gehakbal; Hudaverdi Taskin kun je er voor wakker maken. Oorspronkelijk komt Hudaverdi uit Turkije en sinds 2019 woont hij in Nederland. En hij doet met veel enthousiasme mee aan Docentvluchteling voor de klas. Zijn Nederlands gaat snel vooruit. Maak kennis met deze wiskundedocent die graag nieuwe dingen leert.

Leraar in beeld

Huseyin Kalayci

Als deelnemer aan het begeleidingstraject Docent Vluchteling voor de Klas loopt Huseyin stage op de Fontein in Bussum. Hij woont nog geen twee jaar in Nederland en is blij dat hij hier nu al met hulp aan de slag kan in zijn eigen vak. Een win-win-win; voor hem, de school en de leerlingen.

Leraar in beeld

Dilek Tekin

Delik Tekin doet mee aan de eerste lichting van het traject Docent Vluchteling voor de klas. Haar land van herkomst is Turkije. Ze woont inmiddels 2,5 jaar in Nederland. Maak kennis met Delik, die graag nog een keer Parijs wil bezoeken.