Leraar in beeld

Gijs van Pelt

leerkracht

De Windkanter

‘Lach om jezelf en durf fouten te maken’ is het advies van Gijs van Pelt, leerkracht op De Windkanter, aan startende leraren. De Windkanter is een openbare basisschool voor vrije schoolonderwijs. Gijs deelt onder andere zijn favoriete plek in het Gooi, een tip voor een gezellige avond uit en zijn advies aan de Minister van Onderwijs.

Ik werk in het onderwijs omdat

het mij bijzonder veel voldoening geeft om met een ‘levend organisme’ als een klas te mogen werken. Elke dag is anders, net als in het echte leven. Je gaat een relatie aan met elk individueel kind en de klas als geheel. Dat is erg boeiend, kost de nodige energie en is soms ook behoorlijk confronterend.

Tegen iedere startende leraar zou ik willen zeggen

je hebt een prachtig vak gekozen! Geef jezelf de tijd en ruimte om in dat prachtige vak te groeien en weet dat dat met vallen en opstaan zal gaan. Durf fouten te maken, de plank soms finaal mis te slaan, en laat dat maar openlijk aan je leerlingen zien. Lach om jezelf.

Het moeilijke aan mijn werk vind ik soms

dat mijn agenda overvol kan zitten en ik dan tijd of energie tekort kom om aan alles toe te komen. Gelukkig komt er altijd wel weer een goed moment om dat bij te werken. Daarnaast kan een persoonlijke situatie van een kind mij soms behoorlijk raken, waar ik dan best even mee in mijn maag kan zitten.

Tegen mijn collega’s zeg ik altijd

maak je het niet te laat?!

Mijn favoriete film is

ik kijk weinig films de laatste jaren. Onlangs wel de serie ‘Het verhaal van Nederland’ met Daan Schuurmans gezien, wat ik erg boeiend vond.

Als ik de minister van OCW was

zou ik veel meer geld stoppen in onderwijsondersteunend personeel om echt passend onderwijs te kunnen bieden. En een cultuurverandering in gang zetten waarbij cijfers en gemiddeldes niet langer de norm zijn. Gemiddelde kinderen bestaan namelijk niet en lang niet alle ontwikkeling is in een cijfer uit te drukken. Kinderen nieuwsgierig maken, zich leren verbinden met zichzelf en de wereld om hen heen, dat is waar het vooral om zou moeten gaan.

Mijn favoriete plek in het Gooi

is de Bussumse hei. Ik woon er samen met mijn vrouw en twee dochters om de hoek en geniet er elke dag met volle teugen van.

In Nederland ga ik het liefst op vakantie naar

natuurgebieden als de Utrechtse heuvelrug, de Veluwe en de uitgestrektheid van Drenthe.

Mijn tip voor een lekker avondje uit is

dat doe ik al helemaal niet meer sinds ik kinderen heb. In de avond, wanneer de kinderen slapen, even lekker hardlopen, je op de mountainbike of racefiets uitleven is wel echt een aanrader!

Met leerlingen praat ik graag over

alledaagse dingen die hen bezighouden en over sociale, leeftijdsgebonden thema’s. Merken dat iedereen zich betrokken voelt bij het onderwerp van gesprek geeft veel voldoening en plezier.

 

Marsha Koteris

Marsha Koteris is naast de juf van groep 7/8 op de Paulusschool ook bovenschools specialist hoogbegaafdheid én coördinator voor het International Primary Curriculum. Ze leest graag, gaat naar de film en spreekt af met collega’s/vriendinnen. Toch vond ze even tijd om wat prikkelende vragen te beantwoorden voor Leraar in het Gooi.