Het Gooi

Het Gooi is een ondernemende regio en ligt strategisch tussen Amsterdam, Almere, Amersfoort en Utrecht. Met hoogwaardige voorzieningen is het een prettige plek om te wonen, werken en recreëren. Het gebied kent negen gemeenten: Blaricum, Gooische Meren (Bussum, Naarden en Muiden). Laren, Huizen en Hilversum. De gemeenten variëren in omvang, van Muiden met 6.400 inwoners tot Hilversum met ruim 90.000 inwoners. De regio is vergrijsd, maar het aandeel jongeren ligt ook boven het landelijk gemiddelde. In totaal wonen er in de regio circa 245.000 mensen. Er is sinds 2005 nauwelijks bevolkingsgroei.

Wonen

Tuin van Amsterdam

Centraal in Nederland, grote steden om de hoek én volop bos, hei en water: het Gooi is een fijne plek om te wonen. Voor alle leeftijdsgroepen en gezinnen is er een groot aanbod op het gebied van woningen, recreatie, horeca, winkels en zorggerelateerde voorzieningen. Het Gooi wordt ook wel de ‘Tuin van Amsterdam’ genoemd, met volop mogelijkheden voor waterrecreatie en actieve uitstapjes als fietsen, wandelen, varen of culturele activiteiten. De goed geconserveerde vestingstadjes, de pittoreske dorpskernen, het cultuurhistorische landschap en de rijke natuur zijn bepalende elementen voor de identiteit van de regio en voor het aantrekkelijke leefklimaat.

Bedrijvigheid

Bedrijvigheid is er in het Gooi volop. De grote winkelketens zijn er te vinden, maar ook kleinere winkelstraten met unieke boetiekjes. Er is een aantal grote (internationale) bedrijven gevestigd en Hilversum is dé mediastad van Nederland. Het voorzieningenniveau is hoog. Er is een groot aanbod aan sportclubs, verenigingen en sociëteiten. Uitstekende gezondheidszorg met een groot regionaal ziekenhuis en een dicht netwerk van overige zorgverleners. Alles dichtbij. Een netwerk aan trein- en busverbindingen zorgt voor voldoende mobiliteit. De meeste scholen zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer (of de fiets natuurlijk).

Water, bos en heide

Na een intensieve dag lesgeven wil je natuurlijk dichtbij lekker kunnen ontspannen. Dan zit je goed in het Gooi. Overal ben je binnen een kwartier bij water, bos of heide. Wandelen, fietsen of paardrijden kan op de goed onderhouden paden van het Goois Natuurreservaat. Bijvoorbeeld op het Voetstappenpad, een 25 kilometer lange populaire wandelroute door bos en hei met uitleg over het landschap. Er is een netwerk van meer dan 110 kilometer aan fietspaden en ruim 70 kilometer speciaal aangelegde ruiterpaden. Ook voor kinderen is er veel te doen in de natuur, zoals het Speelbos ‘t Laer of de schaapskooi in Blaricum. Er zijn educatieve programma’s voor schoolkinderen die je als leraar in de lessen kunt integreren. Het Gooi biedt genieten op en aan het water. Bij onder andere het Naardermeer, de Loosdrechtse plassen en het Nautisch kwartier in Huizen is er bootverhuur en zijn er mogelijkheden voor suppen, kanoën en zwemmen.

Onderwijs

Er is een ruim aanbod van scholen in het Gooi. Variërend in niveau, levensbeschouwing, omvang en soort. Van ervaringsgericht onderwijs, vrije school, jenaplan, montessori tot meer klassiek. Van praktijkonderwijs tot categoriaal gymnasium. En natuurlijk een mbo met maar liefst 100 vakopleidingen. De scholen in het Gooi staan in veel gevallen op mooie locaties in het groen of zijn gebouwd onder architectuur. De leerlingen in de regio zijn actief, enthousiast en leergierig. Op deze website vind je per categorie (speciaal, basis, voortgezet en mbo) alle scholen in het Gooi op een rij.

Hilversum mediastad

De grootste gemeente in het Gooi profileert zich al jaren als dé mediastad van Nederland. Een stad van creatieve makers, gedreven door digitale innovatie, technologie en creativiteit. Het laatste nieuws, de nieuwste sites, games en digitale toepassingen, ze worden allemaal in deze bruisende mediastad bedacht. En gemaakt. En uitgezonden. Op het Media Park vind je veel start-ups die samenwerken met bekende mediabedrijven en grote omroepen. Iedere dag vind je vele mediaprofessionals, specialisten, creatieven, presentatoren, technici, liefhebbers en visionairs op het park. Op het Media Park is de beroepshavo van het MBO College gehuisvest.

Cultuur en architectuur

Cultuur

Gooi & Vecht is een broedplaats van cultuur en architectuur. Je vindt er de kunstenaarsdorpen Laren en Blaricum en je hebt keuze uit een ruim aanbod van musea met oude meesterwerken en moderne kunst. Architectonische hoogstandjes tref je aan in Dudokstad Hilversum, op landgoed Zonnestraal en buitenplaats Doornburgh. Je vindt er prehistorische grafheuvels, een van de best bewaarde vestingsteden in Nederland (Naarden), delen van de Hollandse Waterlinie en het noordelijke deel van de Utrechtse Heuvelrug.

Historie en innovatie ontmoeten elkaar in de verschillende musea. Het museum Hilversum toont wisselende foto-exposities. Het vestingmuseum in Naarden is onderdeel van het Unesco Werelderfgoed. En natuurlijk het Instituut voor Beeld en Geluid, het ‘Singer’ in Laren en het Muiderslot met hun nationale aantrekkingskracht. Op muzikaal gebied is er ook genoeg te doen: festivals met klassieke, volks- en popmuziek en voorstellingen in de kleine en grotere theaters en poppodium De Vorstin. In Hilversum is staat het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), thuisbasis van het Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en Metropole Orkest, met spraakmakende concertprogramma’s met topsolisten en topensembles voor een publiek van jong tot oud.

Architectuur

Nergens heeft architect Willem Dudok meer gebouwd dan in het Gooi. Naast het wereldberoemde raadhuis heeft hij een breed scala aan gebouwen gerealiseerd, waaronder zeventien scholen, 25 woningbouwprojecten, twee begraafplaatsen, sport- en recreatiegebouwen. Maar ook gemeentelijke gebouwen zoals een slachthuis, bruggen, badhuizen, een pompgemaal en zelfs een dierenstal.

Veel van de door Dudok ontworpen scholen zijn nog steeds in gebruik als school. De schoolgebouwen zijn herkenbaar door de horizontale lijnen en de opvallende raampartijen, die zo kenmerkend zijn voor het handschrift van de Hilversumse architect.

 

Credits Fotografie Blaricum Tafelbergheide, Fietsers in Spanderswoud, Huizer Botters op Gooimeer, Zomerkade Huizen, Kano Kortenhoefse Plassen, Watersport op Loosdrechtse Plassen: © Martin van Lokven | Visit Gooi & Vecht   Credits foto’s Gooi & Vecht in VR  Naarden Marktstraat, Mediapark van boven (met Beeld en Geluid), Sanatorium Zonnestraal, Televisietoren Hilversum, Singer Laren Beeldentuin © gooivechtinvr.nl | Visit Gooi & Vecht   Credits foto Heide wandelen © Ad Snelderwaard | Visit Gooi & Vecht Credits foto Zonnestraal – Serge Steenman