Leraar in beeld

Marsha Koteris

leraar groep 7/8

Paulusschool Hilversum

Marsha Koteris is naast de juf van groep 7/8 op de Paulusschool ook bovenschools specialist hoogbegaafdheid én coördinator voor het International Primary Curriculum. Ze leest graag, gaat naar de film en spreekt af met collega’s/vriendinnen. Toch vond ze even tijd om wat prikkelende vragen te beantwoorden voor Leraar in het Gooi.

Werken bij de Paulusschool betekent voor mij
met plezier naar m’n werk gaan. We hebben een hele prettige sfeer op school. Alle kinderen zijn betrokken bij elkaar en zorgen voor elkaar als er iets is. En natuurlijk heb ik fijne collega’s. Een klein en hecht team. Het leuke van de Paulusschool is dat we een hele internationale populatie hebben. Daardoor heb je echt de wereld in je klas. Dit betrekken we dan ook graag bij onze lessen. Ons motto is ‘Vaardig de wereld in’.

Leuke collega’s maken het verschil, omdat
goede collega’s hebben heel belangrijk is. Dat ik ook nog een aantal goede vriendinnen erbij heb gekregen op de Paulusschool is een groot geluk. In het begin noemden we onszelf al grappend de “Paulies”, die naam is blijven hangen in onze whatsapp-groep. De Paulies zijn inmiddels verspreid over allemaal verschillende scholen door heel het land, maar we zullen altijd Paulies blijven.

Tegen iedere startende leraar zou ik willen zeggen
wees niet te streng voor jezelf. Iedereen is ooit begonnen. Probeer dingen uit en gun het jezelf om ook fouten te maken. Beleef er plezier aan om samen met je klas te groeien en dingen uit te proberen.

Deze film heb ik voor het laatst gezien
Demain tout Commence. Het is een hele grappige film met een mooi verhaal. Een aanrader. De hoofdrolspeler is Omar Sy. Hij speelde ook in de film ‘Intouchables’. Die film vond ik ook heel mooi.

Dit boek raad ik iedereen aan
De Millennium-trilogie! Dat vind ik hele spannende boeken om te lezen en ze zetten je aan het denken. Ik lees graag om te ontspannen en heb de serie van de Zeven Zussen in een keer uitgelezen. De geschiedenisverhalen die daarin terugkomen geven het voor mij net wat extra.

Als ik de minister van OCW was zou ik
mee gaan draaien op scholen. Door op een gewone dag in een school mee te draaien en in gesprek te zijn met leerkrachten, zie je het beste wat er leeft in het onderwijs.

Mijn favoriete plek in Het Gooi is
Hilversum. Ik woon hier nu ruim tien jaar. Je kan zo de deur uitlopen de natuur in, maar ook het centrum in om een drankje te doen.

Het leukste aan het werken in het onderwijs vind ik
het contact met de kinderen en het zelf blijven leren. Het blijft bijzonder dat je elk jaar weer een band met je leerlingen opbouwt. Ze vertrouwen je en je kunt echt wat voor ze betekenen als ze ergens mee zitten. Daarnaast haal ik er veel plezier uit om nieuwe dingen te proberen. Als je dan ziet dat iets werkt en dat de kinderen er veel van leren, dan word ik daar heel blij van.

Minder leuk vind ik soms
dat je door tijdgebrek niet alles kunt doen wat je zou willen. In een week met veel gesprekken en vergaderingen, is er minder tijd om lessen voor te bereiden. Dan denk ik achteraf: “Hier had ik meer uit kunnen halen.” Maar ja, dat hoort er ook bij. En net zoals ik tegen startende leerkrachten zeg dat ze niet te streng moeten zijn voor zichzelf, moet geen enkele leerkracht dat zijn. Dus ik ook niet.

Ik geef leerlingen mee dat
leren leuk is en dat fouten maken erbij hoort. Het mooiste vind ik om met bijvoorbeeld de IPC-lessen actief aan het leren te zijn. IPC staat voor International Primary Curriculum, een digitaal en thematisch lesprogramma met duidelijke leerdoelen, die we ‘units’ noemen. Alle kinderen zijn dan enthousiast en hebben plezier in het leren. Ik laat ze ook zien dat ik ook nog steeds dingen aan het leren ben en daar fouten bij maak. Bijvoorbeeld dat ik aan het leren ben om ukelele te spelen, of dat ik een nieuw recept heb geprobeerd.

Gijs van Pelt

‘Lach om jezelf en durf fouten te maken’ is het advies van Gijs van Pelt, leerkracht op De Windkanter, aan startende leraren. De Windkanter is een openbare basisschool voor vrije schoolonderwijs. Gijs deelt onder andere zijn favoriete plek in het Gooi, een tip voor een gezellige avond uit en zijn advies aan de Minister van Onderwijs.