disclaimer-icon

disclaimer

leraar in het Gooi

Gooi en Vechtstreek is een prachtig woon- en leefgebied, met een relatief rijke bevolking.  De regio ligt centraal tussen Amsterdam, Almere, Amersfoort en Utrecht. ​De regio Gooi & Vecht is een prachtig en afwisselend geheel. ​Zij kent negen gemeenten te weten Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen, Muiden, Naarden, Laren, Weesp en Wijdemeren.

De gemeenten variëren in omvang van Muiden met 6.400 inwoners tot Hilversum met ruim 90.000 inwoners. De regio is dus meer dan gemiddeld vergrijsd, maar minder dan gemiddeld ontgroend. In totaal wonen er in de regio circa 245.000 mensen. Er is sinds 2005 nauwelijks sprake van bevolkingsgroei.   De gemeenten samen vormen de unieke ‘Tuin van Amsterdam’ met geweldige mogelijkheden voor waterrecreatie en actieve uitstapjes als fietsen, wandelen, varen of culturele activiteiten.

De goed geconserveerde vestingstadjes, de pittoreske dorpskernen, het cultuurhistorische landschap en de rijke natuur zijn bepalende elementen voor de identiteit van de regio en voor het aantrekkelijke leefklimaat.

De Vechtstreek beschikt over water en plassen en het Gooi over bos en heide. Het Goois Natuurreservaat gericht op behoud van de natuur in het Gooi heeft een bijzondere positie in het gebied. Een deel van het gebied maakt onderdeel uit van de nationale landschappen het Groene Hart, de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De regio is vergrijsd maar toch ligt ook het aandeel jongeren (een fractie) boven het landelijk gemiddelde. Het aandeel van de potentiële beroepsbevolking is lager dan gemiddeld. Dat is terug te herleiden tot het hogere aandeel ouderen, zowel in de categorie 65 tot 74 jaar als de categorie ouder dan 75 jaar.