Leraar in beeld

Jens Hakanson

Leraar ICT

MBO College Hilversum

Waarom heeft Jens de overstap gemaakt naar het onderwijs. Waar kun je hem voor wakker maken? Wat als hij Minister van Onderwijs was? Maak kennis met deze ICT-leraar voor wie geen dag hetzelfde is.

Ik werk in het onderwijs omdat
ik nu écht iets doe wat betekenis heeft voor anderen! Ik ben overgestapt van een commerciële functie die alleen gericht was op geld verdienen naar een beroep waar ik deel uit maak van een groter goed.

Werken bij Het MBO College Hilversum betekent voor mij
dat ik mag werken met ontzettend leuke studenten die er elke dag weer voor zorgen dat geen dag gelijk is. En dat ik mag werken met een bijzondere groep collega’s – daar zou ik niet zonder kunnen. We zijn een team van ca 60 professionals, allemaal binnen ons eigen vakgebied en allemaal met onze eigen inbreng.

Mijn vakgebied is heel boeiend, want
de IT-wereld is constant aan het veranderen. Dat wat vandaag nieuw is, is morgen achterhaald. Dat zorgt ervoor dat we ons ook als docenten steeds moeten door blijven ontwikkelen. Daarnaast is mentorschap fantastisch leuk, je maakt echt deel uit van de persoonlijke ontwikkeling van de studenten.

Tegen iedere startende leraar zou ik willen zeggen
geniet ervan, het is echt een waanzinnig vakgebied. Zorg er daarnaast voor dat je jezelf blijft. Studenten hebben het gelijk door als je een toneelstuk opvoert.

Mijn gouden tip aan iedere leerling is
ga een opleiding volgen die je echt leuk vindt en niet een opleiding die je ouders of je vrienden bij je vinden passen. Als je ergens passie voor hebt is het eenvoudiger om door te zetten ook al is het soms even zwaar. En maak je vooral geen zorgen, veel mensen die ik ken hebben een opleiding in een bepaalde richting gevolgd maar werken nu als iets heel anders. Dat heb ik ook gedaan, toen ik economie studeerde dacht ik echt niet dat ik docent zou worden – maar nu ben ik er enorm blij mee.

Als ik de minister van OCW was zou ik
de waardering voor het onderwijs en de docenten als een van mijn speerpunten nemen. Daarnaast zou ik mij storten op het welzijn van de studenten. Vooral nu in de nasleep van lockdowns en beperkingen is het belangrijk om duidelijk voor ogen te hebben waar het om gaat. En onderwijs draait om studenten.

Mijn favoriete plek op het MBO College is
heb ik eigenlijk niet. Ik vind het heel fijn dat we weer fysiek voor de klas mogen staan, want dat is de basis van het onderwijs. Samen met studenten dingen doen. Daarnaast vind ik het heel fijn om soms even een uurtje door het pand te lopen en hier en daar een praatje met collega te maken. Elkaar af en toe even zien en in verbinding blijven maakt het leuker en makkelijker om samen te werken.

‘s Nachts kun je me wakker maken voor
pfoeh, er zijn best veel dingen waar je me voor wakker kunt maken. Een goed stuk vlees, een goed glas wijn, een IPA of twee, een Gin Tonic op zijn tijd. Maar in oktober gaat het vooral om de honkbal play offs in Amerika. Dan hoef je met niet eens wakker te maken, dan zit ik de halve nacht gekluisterd aan de buis. Hopelijk gaan de New York Mets dit jaar door naar de World Series, maar ik vrees van niet.

Mijn tip voor een lekker avondje uit is
thuis blijven, de bbq aansteken, goed glas wijn erbij en helemaal niets. Of een avond met vrienden bij Goesting in Bussum hangen, is ook helemaal niets mis mee. En eindelijk kan het allemaal weer een beetje!

Ik ben op dit moment heel druk met
intakes, mentoraat, lesvoorbereiding, planning voor open dagen en honkbal. Heel veel honkbal. Dat houdt de boel een beetje in evenwicht.

Nicole van der Werf

Met het motto ‘laten we het gewoon even regelen’ geeft Nicole van der Werf haar hands-on mentaliteit handen en voeten bij het MBO college Hilversum. Maak kennis met deze leraar elektrotechniek die graag plezier maakt met studenten en collega’s.