Leraar worden

Zij-instromen

Het MBO College Hilversum is altijd op zoek naar professionals uit de beroepspraktijk die de overstap naar het onderwijs willen maken. Dat kan een volledige overstap zijn, maar je kunt je baan ook combineren met lesgeven (hybride docent). Op die manier breng je de praktijk en het onderwijs nog dichter bij elkaar, inspireer je studenten en leid je ze op voor het echte werk. Omdat lesgeven een vak is dat je moet leren, biedt het MBO College Hilversum verschillende opleidingsroutes.

> Meer informatie over zij-instromen op het MBO College

Hybride docent

Werken als hybride docent is uitdagend en betekenisvol. Lesgeven op het MBO College Hilversum betekent dat je sterk in je schoenen moet staan, maar vooral ook feeling moet hebben met de doelgroep. Je moet twee dagdelen per week beschikbaar zijn en minimaal een afgerond mbo-diploma hebben. Er worden afspraken gemaakt over de invulling van het werken binnen het onderwijs gecombineerd met jouw huidige baan of eigen bedrijf. Er zijn verschillen in contractvormen en -uren mogelijk.

Opleidingstrajecten
Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG)
Als je zij-instromer bent, heb je een Pedagogisch Didactisch Getuigschrift nodig. En daar helpt het MBO College Hilversum je bij. Tijdens deze opleiding, die een kleine twee jaar duurt, ben je vier dagdelen per week beschikbaar voor allerlei docent-taken. Daarvan sta je zo’n zeven uur per week voor de klas en word je begeleid door een coach. Heb je het PDG gehaald? Dan mag je lesgeven in het mbo. De hele opleiding wordt vergoed.  

Tweedegraads lerarenopleiding
Je kunt ook een lerarenopleiding volgen. Bijvoorbeeld als je nog niet over een hbo-diploma beschikt. Het voordeel: je bent dan meteen bevoegd om les te geven in het voortgezet onderwijs. Dit kan handig zijn als je in de toekomst een overstap overweegt. Belangrijk is dat je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-niveau diploma of een 21+ toets.