Leraar in beeld

Femke de Moor

lerares

Elan College Bussum

Deze leerkracht van Elan College in Bussum, een school voor voortgezet speciaal onderwijs, wordt er heel blij van als puzzelstukjes in elkaar vallen. Vertrouwen op je intuïtie en fouten durven maken is iets wat ze iedere startende leraar wil meegeven. Maak kennis met Femke de Moor. Lees meer over wat ze haar leerlingen mee geeft, haar tips voor een mooie film en één van de fijne plekken in het Gooi.

Ik werk in het speciaal onderwijs omdat ik
het verschil wil maken voor de leerlingen waar het verschil nog niet is gemaakt. Ik vind het geweldig om samen met de leerling en ouders de puzzel te maken over wat nodig is om alles uit die leerling te halen. Het creatief in mogelijkheden denken met elkaar. De leerling ondersteunen en begeleiden om het hoogst haalbare voor elkaar te kunnen krijgen. Dat is de uitdaging die ik vind in het speciaal voortgezet onderwijs en waarbij ik ga stralen op het moment dat er puzzelstukjes in elkaar vallen.

Werken bij Elan College Bussum
betekent voor mij elke dag met plezier en vol passie aan het werk voor en met de leerlingen en collega’s. Elke dag weer leren, mezelf tegenkomen en mezelf mogen ontwikkelen om het voor die ene leerling nog beter te kunnen doen. Waarbij ik ook nog mezelf kan zijn. En dat met een onwijs warm team om me heen. Dat is echt een cadeautje!

Tegen iedere startende leraar zou ik willen zeggen
vertrouw op je intuïtie en durf fouten te maken. Het kan soms een enorme uitdaging zijn om met leerlingen in het speciaal onderwijs te werken. Alles wat je doet met de intentie om het beste te doen voor die leerling is altijd goed en daar kan je alleen maar beter in worden als je naar jezelf durft te kijken en op jezelf durft te vertrouwen.

De laatste film die ik heb gezien is
‘Here we are’. Deze film heeft mij enorm ontroerd omdat je wordt meegenomen in de wereld van twee ouders die beide het beste willen voor hun kind en tegelijkertijd allebei een ander perspectief hebben. Vooral het einde is bijzonder mooi!

Mijn favoriete plek in het Gooi is
de Woensberg in Huizen. Het is een prachtig stukje natuur met bos en hei waar we met de kinderen en hond graag picknicken en wandelen en in de winter met onze slee de berg af sjezen om vervolgens warme chocolade melk met slagroom te drinken! En dat op loopafstand van ons huis.

Ik zou heel graag
weer naar het Zwarte Woud in Duitsland willen. De prachtige natuur, de bergen en de schone lucht, als gezin komen we daar helemaal tot rust. Kamperen met de kinderen, kampvuur in de avond met muziek of leuke verhalen, dammetjes bouwen in de rivieren en even helemaal geen prikkels om je heen. Alle aandacht voor elkaar en de natuur om ons heen, echt genieten!

Ik geef al mijn leerlingen mee om
zichzelf te zijn en te kunnen uiten. Laat je horen als het niet lukt, weet waar je de hulp kan halen die je nodig hebt. Je hoeft niet alles al te kunnen of te weten als je maar weet welke weg je moet bewandelen om dat te leren.

Mijn tip voor een lekker avondje uit in het Gooi is
lekker uit eten in de vele restaurants of cafés die er te vinden zijn om daarna naar de bioscoop of filmtheater te gaan. Of een avondwandeling te maken langs het strand bij het Gooimeer, in Naarden Vesting of in de prachtige oude dorpen van het Gooi!

Mijn favoriete gespreksonderwerp met mijn collega’s is
een casus over een leerling waarbij we met elkaar nog zoekende zijn in wat die leerling van ons nodig heeft. Het samen reflecteren op ons handelen maakt ons samen ook weer sterker waardoor we met elkaar het beste kunnen doen voor die leerling. Op het moment dat we met elkaar dat hebben kunnen doen wat die leerling echt helpt dan hebben we samen een soort van ‘Eureka’ momentje en halen we enorm veel energie uit ons werk.

Willem Smit

Wil je weten waarom Willem de minister van OCW aanraadt om te stoppen met werken? Waar hij het liefst zijn caravan neerzet of op welk feestje je hem kunt vinden? Maak kennis met deze enthousiaste leraar die leerlingen het geloof in hun eigen kunnen teruggeeft. Willem werkt bij Boost. Boost is er voor leerlingen in de regio Gooi en Vechtstreek die niet meer naar school (dreigen) te gaan.