Leraar in beeld

Willem Smit

Boost

Wil je weten waarom Willem de minister van OCW aanraadt om te stoppen met werken? Waar hij het liefst zijn caravan neerzet of op welk feestje je hem kunt vinden? Maak kennis met deze enthousiaste leraar die leerlingen het geloof in hun eigen kunnen teruggeeft. Willem werkt bij Boost. Boost is er voor leerlingen in de regio Gooi en Vechtstreek die niet meer naar school (dreigen) te gaan.

Ik werk in het onderwijs omdat
ik daar ooit op 17-jarige leeftijd ben ingerold en daarna ben ik nooit meer weg gegaan. Het op weg helpen van leerlingen bij wie het allemaal net niet vanzelf gaat geeft ontzettend veel voldoening. Helemaal als we weer een weg in kunnen slaan die perspectief biedt. Boost is dan de beste plek om te mogen werken!

Werken bij Boost betekent voor mij dat ik
dag in dag uit op zoek ben naar wat werkt. Leerlingen die bij Boost komen zijn ergens in hun loopbaan vastgelopen. Er was geen perspectief meer. Door te zoeken naar wat lukt in plaats van te doen wat nu eenmaal moet, zorg ik ervoor dat gevoel van eigenwaarde en geloof in eigen kunnen weer groeit. Dat probeer ik elke dag opnieuw.

Mijn tip aan iedere leerling is
ga het zelf proberen en zet door! Wij kunnen je zeker op weg helpen, dat willen we ook, maar uiteindelijk moet je het zelf doen.

Als ik de minister van OCW was zou ik
overwegen om te stoppen met mijn werk en een baan gaan zoeken in het onderwijs.

Mijn favoriete plek op school is
het klaslokaal. Er wordt daar gewerkt, gelachen, geleerd, gevierd en geluisterd. Er is vreugde en verdriet en er ontstaan vriendschappen. Best leuk om daar bij te zijn.

In Nederland ga ik het liefst op vakantie naar
een camping van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer. Met de caravan trekken we er geregeld op uit op zoek naar plekken waar we vuur kunnen maken, kunnen BBQ’en en waar we tegelijkertijd kunnen genieten van een heerlijk drankje. We zoeken die plekken op waar we even kunnen ontsnappen aan de dagelijkse hectiek.

Mijn tip voor een lekker avondje uit is
met vrienden uitgebreid uit eten gaan gevolgd door het bezoeken van een 90’s party.

Met leerlingen praat ik graag over
wat er speelt in de wereld en over wat er speelt in hun wereld. Daarnaast is het bespreken van de voetbaluitslagen op maandagochtend een vast onderdeel. Alle meningen zijn goed en af en toe de (vriendelijke) confrontatie opzoeken is prachtig.

De leraren waar ik zelf het meest van geleerd heb
zijn mijn directe collega’s en oud-collega’s. Van de een heb ik iets meer geleerd dan van de ander, maar zonder de hulp van directe collega’s zou ik het niet lang uithouden.

Ik word heel blij van
mijn werk als we er met zijn allen voor hebben gezorgd dat een leerling die thuis zat weer verder kan. Als een leerling weer mee kan op een school dan is het doel van Boost behaald. Ik gun alle kinderen een tijd op school waar ze over 25 jaar met plezier op terugkijken.

Femke de Moor

Deze leraar van het Elan College in Bussum wordt er heel blij van als puzzelstukjes in elkaar vallen. Vertrouwen op je intuïtie en fouten durven maken is iets wat ze iedere startende leraar wil meegeven. Maak kennis met Femke de Moor. Lees meer over wat ze haar leerlingen mee geeft, haar tips voor een mooie film en één van de fijne plekken in het Gooi.