Leraar in beeld

Frank Sollie

Erfgooiers College

Frank Sollie is een gedreven natuurkunde leraar. Nooit gedacht dal hij in het onderwijs zou gaan werken en tegelijkertijd is hijzelf zijn grootste inspiratiebron. Een tipje van de sluier, wie is Frank Sollie?

Ik werk in het onderwijs omdat
ik iets met natuurkunde wilde doen, maar ik wist niet wat. Het idee ‘Leraar’ kwam ineens in me op, ik had er nog nooit gedacht en toch voelde het direct goed.

Tegen iedere startende leraar zou ik willen zeggen
ga een paar keer heel goed op je plaat (dit gaat sowieso gebeuren) en probeer hiervan te leren. Elk klein leermomentje is een vooruitgang. En geniet vooral van de interactie tussen jou en de leerlingen. Dat is het mooiste van het vak.

Mijn gouden tip aan iedere leerling is
fouten maken is niet erg. Niet proberen is erg. Zolang je niet probeert en geen vragen stelt, zal je niets leren. PS Alleen op de toets mag je geen fouten maken.

Tegen mijn collega’s zeg ik
heel veel. Even kletsen in de personeelskamer geeft de ontspanning die je nodig hebt om daarna weer fris voor de klas te staan.

Mijn meest gelezen boek is
hoor je beter in het donker? van Jo Hermans.

Als ik de minister van OCW was zou ik
mij focussen op werkdrukverlichting en onderwijsverbetering. Minder administratieve en niet lesgevende taken is noodzakelijk om de werkdruk te verminderen. Onderwijsverbetering is niet altijd nieuw onderwijs. Dat laatste is vaak een mooi theoretisch verhaal maar praktisch niet altijd vruchtbaar.

De leraar waar ik zelf het meest van geleerd heb was/waren
er meerdere. Vooral mijn directe collega’s op het Erfgooiers College. En ik leer veel van mijzelf. Reflecteren op jezelf met betrekking tot gevoelens en ervaringen is zo waardevol.

Kelly Westerhuis

Toen Kelly Westerhuis op de havo een studiekeuze moest maken, twijfelde ze. Ze wist dat ze ´iets met mensen´ wilde doen. Onderwijs was dus een optie, maar ze koos eerst een andere studie. Inmiddels is ze geswitcht naar de lerarenopleiding, zit ze op haar derde stageschool en is ze hard op weg haar tweedegraads onderwijsbevoegdheid te halen.

Thomas Schaap

Na 20 jaar werken als consultant, project manager en ondernemer is Thomas overgestapt naar het onderwijs om zijn passie te volgen en staat als ‘jonge’ docent Natuurkunde voor de klas op zijn oude school. Maak kennis met deze enthousiaste zij-instromer.

Jory Kruizinga

Jory, een van de ‘Mannen van de chemie’, was zijn tijd ver vooruit met een eigen Youtube kanaal. Door de Coronacrisis kwam het aanbieden van online lesmateriaal in een stroomversnelling. Maak kennis met deze actieve Scheikunde docent aan het Erfgooiers College.

Barbara Postma

Na 34 jaar werken bij de ING gooide Barbara het roer om. In augustus 2020 gaat zij met pensioen. Maar niet nadat wij kennis hebben gemaakt met de vrouw die 14 jaar lang met passie leraar Aardrijkskunde (bijna was) is op het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum.

Bas de Bruijn

Ooit stapte hij over naar het onderwijs en daar heeft hij nog geen dag spijt van. Bas de Bruijn is al 8 jaar leraar Scheikunde, nog steeds met even veel passie als de eerste dag. In een paar woorden vertelt hij wat hem drijft elke dag.