Leraar worden


Wat is nou een goede les? En wat doet een effectieve leraar? We hebben de zes rollen van de leraar, gebaseerd op het boek van Martie Slooter, in beeld gebracht. Met een knipoog!

Iedere leraar in het voortgezet onderwijs vervult zes rollen: gastheer, presentator, didacticus, pedagoog, coach en afsluiter. Deze rollen helpen je erbij om aan het gedrag van de leerlingen te zien of je effectief bent; ze werken als een spiegel. Elke rol kun je aanleren en in elke rol kun je je verder ontwikkelen. Reflecteren op de interactie tussen jou en je leerlingen is dan ook cruciaal, want daar leer je van. Ook is het belangrijk stil te staan bij jouw overtuigingen: wat vind jij belangrijk in jouw rol en wie wil je zijn als leraar? Vanzelfsprekend word je hierbij begeleid.

Dé cabaretier van het Gooi, Robbert Jan Proos, leidt je in de filmpjes met een grote korrel zout door de rollen. Hoe zie jij de invulling? Wat neem je mee en wat wil je verder ontwikkelen? Kijk hoe je kunt instromen in het onderwijs in het Gooi of reageer op een van de vacatures.


Video ‘Gastheer’


Video ‘Presentator’


Video ‘Didacticus’


Video ‘Pedagoog’


Video ‘Coach’


Video ‘Afsluiter’