Lesondersteuner worden


Wat is een lesondersteuner/onderwijsassistent?

Een lesondersteuner/onderwijsassistent werkt nauw samen met de vakleraar en voert soms zelfstandig onderwijstaken uit. Vanuit je pedagogische en didactische kennis begeleid je bijvoorbeeld huiswerkopdrachten, kijk je schoolwerk na en beantwoord je vragen van leerlingen. Het is een functie op mbo- of hbo-niveau, afhankelijk van het takenpakket en de school.

Hoe word ik lesondersteuner/onderwijsassistent?
Je kunt als lesondersteuner/onderwijsassistent in het voortgezet onderwijs aan de slag als je hiervoor een opleiding hebt gedaan of bereid bent dit te gaan doen. Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Per school/bestuur wordt er met verschillende opleidingsinstituten gewerkt. Overleg dit met de school die je interesse heeft. Je kunt daarna ook doorstromen om je onderwijsbevoegdheid te halen.

Wat verdient een lesondersteuner ongeveer?
Het salaris van een lesondersteuner/onderwijsassistent valt, afhankelijk van het takenpakket en de school tussen de € 1.942 – € 3.686. Dit is schaal 4 t/m 8 in de cao voor onderwijsondersteunend personeel, dd. 1 juli 2022.

Hulp bij je keuze of solliciteren?
Wil je je verder oriënteren op het werken als onderwijsassistent of lesondersteuner?
Neem dan gerust contact op met een school of schoolbestuur in het Gooi. Je kunt bijvoorbeeld een dag meelopen of andere mogelijkheden bespreken.
Kijk op het scholenoverzicht.