Lesondersteuner worden


Wat is een technisch onderwijsassistent (of amanuensis)?

Als technisch onderwijsassistent assisteer je de leraar bij de bètavakken: natuurkunde, scheikunde, techniek, biologie of soms handvaardigheid. Je vindt deze baan alleen in het voortgezet onderwijs. De functie wordt vaak afgekort als TOA en wordt ook wel amanuensis genoemd.

Je taken als technisch onderwijsassistent
Als technisch onderwijsassistent ben je breed inzetbaar. Je bereidt de proeven voor en helpt die uit te voeren in de les. Je onderhoudt het lokaal en de instrumenten, koopt de materialen en stoffen in en slaat alles goed op. Ook adviseer je de leraar. Bijvoorbeeld over welke proeven het beste passen bij de lesstof, over arbo-regels en over veiligheid. Afhankelijk van of je in de onder- of bovenbouw werkt, begeleid je – al dan niet zelfstandig – leerlingen bij practica en onderzoeksopdrachten en help je bij het ontwikkelen, voorbereiden en uitvoeren van demonstratieproeven en het samenstellen van practicum- en zelfstandige onderzoeksopdrachten en het uittesten daarvan. De functie bestaat op mbo- en hbo-niveau.

Wat verdient een technisch onderwijsassistent?
Afhankelijk van het takenpakket, onder- of bovenbouw en of je mbo- of hbo-geschoold bent, val je in schaal 6 tot en met 8 van de cao voor onderwijsondersteunend personeel (€ 2.124 – € 3.700).
Meer informatie over salarisschalen Voortgezet onderwijs (VO)

Hulp bij je keuze of solliciteren?
Wil je je verder oriënteren op het werken als technisch onderwijsassistent of lesondersteuner?
Neem dan gerust contact op met een school of schoolbestuur in het Gooi. Je kunt bijvoorbeeld een dag meelopen of andere mogelijkheden bespreken.
Kijk op het scholenoverzicht.