Het eerste deel van het traject voor Docentvluchteling voor de Klas is afgerond met de uitreiking van de eerste certificaten. Het bijscholingstraject Docentvluchteling voor de Klas (DVDK) is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren en Vluchtelingenwerk om nieuwkomers die in hun land van herkomst wiskundedocent waren, de mogelijkheid te bieden om dit in Nederland te gaan doen. Het waren voor de deelnemers en hun begeleiders intensieve maanden met lessen NT2, algemene didactiek/pedagogiek, vakdidactiek, stage. Wat een inzet, doorzetting en motivatie hebben deze docenten! Ze verdienen allemaal een baan in het Nederlandse onderwijs. Op naar deel twee na de zomervakantie. Deelnemende scholen waren Vitus mavo, Vitus college, GGH, College de Brink, Roland Holst college, Fontein, ATC, Laar & Berg en Goois Lyceum. Waarvoor veel dank.
Maak hier kennis met de deelnemers of lees hoe je in aanmerking komt voor dit traject.
De Naardense vmbo-school Yuverta en Bibliotheek Gooi+ slaan de handen ineen om leerlingen meer aan het lezen te krijgen. Leesboeken, kookboeken, strips, magazines, kranten, informatieve boeken en ook luister- en E-books; het is voor jongeren allemaal gratis beschikbaar bij de bibliotheek. Door de samenwerking van de school en de bibliotheek zijn alle leerlingen straks lid.
Een innovatieve onderwijsproef, georganiseerd door een leraar in het Gooi in samenwerking met alle middelbare schoolbesturen in de regio, heeft zijn vruchten afgeworpen. De proef bood belangstellenden voor het voortgezet onderwijs de kans om kennis te maken met het lerarenvak en de mogelijkheid om als zij-instromer aan de slag te gaan. Na een succesvolle informatieavond in november 2023 hebben potentiële zij-instromers vijf maandagavonden lang deelgenomen aan intensieve kennismakingssessies in het voortgezet onderwijs.
Begin februari 2024 is de derde groep statushouders met onderwijsbevoegdheid begonnen aan een bijscholingsprogramma met als doel lesgeven in Nederland. Dit veelbelovende initiatief, bekend als "Statushouders voor de klas", toont niet alleen het potentieel van gekwalificeerde nieuwkomers aan, maar draagt ook bij aan het oplossen van het lerarentekort in Nederland.
Wat een fantastische avond was het donderdag 23 november. Ruim 100 geïnteresseerde mogelijke instromers in het onderwijs uit heel het Gooi waren aanwezig in de aula van College De Brink in Laren. Niemand minder dan Peter Heerschop heeft de deelnemers aan de avond een prachtig inkijkje gegeven in het leraarschap. Door anekdotes en eigen ervaringen te delen met het publiek, nam hij de bezoekers mee in het mooie vak van leraar.
Ze hebben de papieren om voor de klas te staan, zijn supergoed in hun vak, maar merken dat hun kennis van de Nederlandse taal net tekortschiet om een groep pubers in toom te houden. Wat doe je dan? Inke Logtenberg-Steenman van Leraar in 't Gooi bedacht het: toneellessen om nog beter uit de verf te komen. Lees hier het artikel uit de Gooi en Eembode over de deelnemers van Vluchteling voor de Klas die in het theater werken aan hun zelfvertrouwen.
Leraar in het Gooi was 16 mei te gast bij Baan.Talent. Een bijeenkomst van alle branches die werkgelegenheid bieden in de Gooi en Vechtstreek. Baan.Talent is hét loket in de regio op het gebied van leren en werken, dus daar wilde Leraar in het Gooi graag werkzoekenden ontmoeten. Inke Logtenberg, projectmanager van Leraar in het Gooi, heeft bezoekers geprikkeld met de vraag of werken in het onderwijs een passende keuze is. Dit werd in de gesprekken al vrij snel duidelijk: ‘nee, dat is niks voor mij’, of juist, ‘ja, dat wil ik absoluut onderzoeken’. Leraar in het Gooi heeft een aantal mensen verder kunnen helpen naar vacatures op scholen in de regio of met informatie over het zij-instroomtraject. Al met al een succesvolle middag. Baan.Talent is een initiatief van het Werkgevers Service Punt Gooi en Vechtstreek, het Leerwerk loket Gooi en Vechtstreek, het Regionaal Bureau Leerlingzaken en het Regionaal Mobiliteitsteam: baantalentgv.nl
Aandacht besteden aan het schrijven van concrete, verleidende en onderscheidende vacatureteksten loont! Het zorgt voor meer reacties en een betere kwaliteit van de sollicitaties. Mensen die reageren passen beter bij de vacature én bij de organisatie. Het is vaak de eerste kennismaking van een kandidaat met jouw school of bestuur en daarmee is de vacaturetekst een belangrijk visitekaartje. Je hebt eigenlijk maar 8 seconden aandacht, voor een lezer beslist of hij of zij verder leest. Een sterk begin is dus een must!
De staking in het openbaar vervoer en sneeuwbuien ten spijt: maar liefst veertig belangstellenden, die een overstap overwegen naar het onderwijs, waren op donderdag 19 januari naar de informatieavond voor zij-instromers in het voortgezet onderwijs gekomen. De mooie aula van het Erfgooiers College in Huizen was die avond, onder begeleiding van de projectleider van Leraar in het Gooi Inke Logtenberg, het toneel van presentaties, thematafels, vragen en antwoorden over werken in het onderwijs.
Gisteren is leraar Yvette Barewijk tijdens de verkiezing verkozen tot meest duurzame docent in het mbo! Yvette: 'Voor mij voelt het winnen van deze prijs als een enorme aanmoediging om door te gaan waarmee wij zo hard bezig zijn met studenten, collega’s en het werkveld: samen op weg naar een circulaire (mode)wereld.'
Dankzij de enorme inzet van de betrokken schoolbesturen, leraren en de gemeenten werd het onderwijs voor de kinderen die Oekraïne dit voorjaar moesten ontvluchten in no time gerealiseerd. Het Gooi biedt in de gemeenten Hilversum, Huizen en Naarden onderwijs voor Oekraïense leerlingen aan. Zij moeten, om in te stromen op een reguliere school, eerst de Nederlandse taal leren. Drie gespecialiseerde taalscholen in het Gooi bieden basisonderwijs aan deze vluchtelingen. In het voortgezet onderwijs zijn er internationale schakelklassen (ISK’s). De nadruk binnen de ISK’s ligt op het leren van de Nederlandse taal en kennis maken met de Nederlandse samenleving. Wanneer de leerlingen de taal voldoende beheersen, stromen ze door naar het regulier onderwijs. Naast de gewone lessen krijgen de kinderen ook psychische ondersteuning. Het onderwijsaanbod in het Gooi wordt georganiseerd vanuit de Taskforce Onderwijs voor Oekraïne. Deze bestaat uit de schoolbesturen van de Gooise Scholen Federatie (voortgezet onderwijs), Proceon, Stip en Talent Primair (allen basisonderwijs). De Taskforce verzorgt het eerste onderwijs voor gevluchte Oekraïense leerlingen. Voor basis onderwijs kunnen deze leerlingen terecht op één van de volgende taalscholen: • Hilversum en omgeving COBO Taalschool Hilversum (STIP) • Huizen en omgeving Kamperfoelieschool Huizen (Talent Primair) • Naarden/ Bussum Internationale Taal School ITS De Globe (stichting Proceon) Voor voortgezet onderwijs kunnen deze leerlingen terecht bij de Internationale Schakelklas: • Laren en omgeving Gooi & Vechtstreek ISK Het Gooi (GSF)